17. SZÁZADI HAJÓRONCSOT TÁRNAK FEL ANGLIÁBAN

2014. AUGUSZTUS 2-3.

Egy 17. században elsüllyedt hajó roncsait tárják fel a kutatók Angliában. A búvárok eddig számos tárgyat, köztük ónötvözetből készült kanalakat, érméket és navigációs műszereket hoztak felszínre a kelet-angliai Southend-on-Sea partjainál, a Temze torkolatában 1665. március 7-én felrobbant HMS London nevű hajó hullámsírjából.

A projekt szóvivője szerint a roncs nagyjából akkora mennyiségű leletet rejthet, mint VIII. Henrik egykori zászlóshajója, a Mary Rose, amelyen a kutatók nagyjából 19 ezer tárgyat találtak - emlékeztetett a BBC News.

A délkelet-angliai Chathamben1654. július 3-án vízrebocsájtott, 64 ágyúval felszerelt, 37,6 méter hosszú 7 HMS London 1965. március 7-i felrobbanásának oka még ma is rejtély a kutatók előtt. A már 2008-ban felfedezett roncs azonnal védelem alá került, és a búvárok ez idáig tízszer merültek le a roncshoz, amely kettétörve hever a tengerfenéken. "Még mindig hátra van öt merülés, de mostanra annyit sikerült megállapítanunk, hogy a London roncsainak jó állapotban megmaradt és sérülékeny maradványai alátámasztják a hajó felrobbanásáról szóló történelmi feljegyzéseket" - mondta Mark Dunkley, a feltárást végző English Heritage örökségvédelmi szervezet régésze. A munkálatokban részt vevő Cotswold Archaeology illetékese, Steve Webster szerint a következő két évre kiterjedő projekt jelenleg az egyetlen hajóroncs-feltárás Angliában.
"A mostani projekt lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megértsük a 16. század első fele és a 17. század második fele között végbement változásokat, egy olyan időszakét, amelyet a britek tengeri hatalmának kiterjedése és a Brit Birodalom megszületése fémjelez" - tette hozzá Webster. A HMS London roncsait a London Gateway projekt előkészítő munkálataikor fedezték fel 2005-ben a kelet-angliai Thurrocknál. A felszínre hozott tárgyakat a helyi múzeumokat kezelő Southend Museums Service gondjaira bízzák.


Forrás: MTI hír alapján Szerkesztőség