HAJÓRONCS A FRISCÓI GOLDEN GATE ELŐTT

2014. MÁJUS 7.

Egy 1888-ban elsüllyedt hajóra bukkantak a San Franciscó-i Golden Gate hídtól alig negyed mérföld távolságban, a parttól mintegy 200 méterre – írta az MTI.  Az egykori  62 méter hosszú SS City of Chester nevű személyszállító gőzhajó roncsát hanglokátorokkal fedezték fel a szakemberek, közel 70 méteres mélységben. A roncsot teljesen beterítette-elborította az iszap. „A hajó nagyon jó állapotban van” – mondta James Delgado, a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) Maritime Heritage nevű programjának vezetője. Egy hanglokátorokkal felszerelt hajó tavaly májusban készítette az első víz alatti felvételeket a SS City of Chesterről. A NOAA kutatói kilenc hónapig tanulmányozták az adatokat és elkészítették a roncs képét. Jelenleg a hajótest 5,5 méterre emelkedik el a tengerfenéktől és egy mély vágás húzódik a bal oldalán.

A1875-ben épült SS City of Chester gőzhajó 1888. augusztusában sűrű ködben indult San Franciscóból, az attól északra lévő – szintén - kaliforniai Eureka városba. A nagyon rossz látási viszonyok mellett alig hogy elhagyta a várost a gőzös és egy erős fordulatot hajtott végre, összeütközött a nálánál sokkal nagyobb Oceanic nevű gőzhajóval. Az Oceanic szinte kettévágta és szinte maga alá gyűrte a kisebb Chestert. Az ütközés és a hajótest bal oldali súlyos sérülése miatt szinte percek alatt a Chester elsüllyedt. A katasztrófában tizenhat ember veszett a hullámsírba, ami az adott időszakban a környék, a San Francisco Bay Area (kikötő) második legsúlyosabb hajóbalesete volt. Az Oceanicnak többnyire kínai legénysége volt – akikkel szemben abban az időben meglehetősen nagy volt az ellenszenv – s így kézenfekvő volt, hogy kezdetben a nagyobb hajót és személyzetét okolták a havariáért. Később azonban kiderült, hogy a Cheter hibájából következett be az ütközés és ugyanakkor az is tény, hogy az Oceanic mentette ki a a szerencsétlenül járt gőzös utasainak többségét.

Egyes források szerint egy búvár látta a Chester roncsát még 1889-ben, azonban utána feledésbe merült, s csak a mostani kutatások során találták meg újra (?)…

A hatóságok nem tervezik a hajó kiemelését. A NOAA weboldalt hoz létre, hogy a nagyközönség elé tárja a hajó történetét, és az év vége felé egy kiállítást is tervez San Franciscóban a hanglokátorok révén készített felvételekből és történelmi fényképekből.


Forrás: MTI hír alapján Szerkesztőségi összeállítás