700 ÉVES MONGOL HAJÓRONCS JAPÁN PARTJAINÁL

2011. NOVEMBER 8.

Japán partjainál olyan hajóroncsra bukkantak, mely a kutatók szerint részt vehetett a szigetország ellen indított, egyik sikertelen mongol támadásban. A kutatócsapat a hajógerinc 12 méteres részét tárta fel Nagaszaki prefektúrában, mélyen a homokba ágyazódva. Elmondásuk szerint ez az első alkalom, hogy a mongol inváziós flottákból fennmaradt, ilyen nagy hajótestet találnak.  

A XIII. századi támadások Japán ellen ritka kudarcot jelentettek a hatalmuk csúcsán lévő mongoloknak. A szakemberek meglepődtek, milyen jó állapotban maradt fenn a roncs annyi évszázad után a tengerfenéken. Az okinavai kutatók ultrahangos készülékkel észlelték a hajó maradványait. A hajótestet alkotó fát fehéres szürkére festették, és szögek tartották össze. Téglákat, fegyvereket és más tárgyakat is találtak a fedélzeten. A felfedezés a várakozások szerint fényt vethet ezen időszak hajóépítési mesterségére, emellett adatokat szolgáltathat a mongolok vereségének természetéről.

A japánok győzelmüket azon viharoknak tulajdonították, melyek  mindkét inváziós kísérlet során - 1274-ben és 1281-ben -elpusztították a mongol flottákat. Úgy tartották, hogy Japánt isteni szél - kamikaze - mentette meg az inváziótól.

Közép-ázsiai nomádokként a mongolok kevés tapasztalattal rendelkeztek a tengeren, leigázott kínaiakkal és koreaiakkal építtették meg flottáikat. A hajó szerkezete a kutatók szerint hasonlít a korszak kínai hajóira. Azon mongolok, akiknek sikerült partra szállniuk, állítólag némi sikert értek el a japánok ellen, akiknek nehézséget okozott lovas íjászaikkal szemben harcolni. A mongolok, valamint kínai-koreai csapataik azonban mindkét alkalommal visszatértek a tengerre, hogy megpróbálják elkerülni a közeledő tájfunokat, ez pedig végzetesnek bizonyult.


Forrás: hirado.hu