A BÚVÁRKODÁS ÉS A FEJFÁJÁS

2011. MÁRCIUS 4.

Nem ritka, hogy merülés után valamelyik búvártársunk erős fejfájásról panaszkodik. A merülés pedig az előírások szerint történt, nem volt mélységi-, vagy időhatár túllépés, gyors felemelkedés, a biztonsági megállót is betartotta, s valójában az egész merülés fizikailag, vagy pszichikailag sem vette túlzottan igénybe a búvárt. S ami még fontos, az erős fejfájáson kívül semmilyen más tünet nem észlelhető. Az erős fejfájás önmagában is kellemetlen, de elronthatja egy jól sikerült, érdekes víz alatti felfedezés élményét, sőt, akár a későbbiekben is visszatérhet a rossz emlék a merülések előtt. S ez akár pszichikai alapon kialakuló stresszt is eredményezhet, vagy ennek egyik rész előidézője lehet.

A fejfájás okozójának a jártasabb búvárok – szinte kivétel nélkül – a búvár helytelen légzéstechnikáját tartják, ami igaz is. A túl takarékos-, a szakaszos-, a kapkodó (tökéletlen) légzés egyaránt lehet a fejfájás okozója: megnövekszik a széndioxid szint a szervezetben, aminek egyik jelzése a felszíni fejfájás. Természetesen a fizikailag nagy igénybevételű és/vagy mély merülés esetében az ilyen széndioxid okozta fejfájás kialakulásának lehetősége jelentősen megnőhet.

Bekövetkezhet azonban a fejfájás több más okból is. Az egyik, talán legkevésbé ismert ok az, hogy fejfájást okozhat, ha a búvár feje, nyaka fázik a merülés alatt. A hideget a fejben lévő számtalan ideg érzékeli és a lehűlést, s a felszínen ezt fejfájással jelzi.

A merülés előtt fogyasztott alkohol (főleg a tömény szesz, még ha kismennyiség volt is, akár néhány órával a merülés előtt), vagy drog, de számos erős gyógyszer is kiválthat merülés utáni fejfájást. Ezekben a szerekben lévő vegyületek közvetlenül tágítják az ereket az agyban, aminek következménye fejfájásként (is) jelentkezhet. Az alkohol hatására folyadék és só veszteség alakul ki és az italból lebomló vegyületek egy erjedési jellegű folyamatot indítanak el a szervezetben, melyek közvetett hatásaként alakul ki a fejfájás. Kevésbé ismert, hogy a kávéfogyasztás – különösen, ha az erős és nagy mennyiségben került fogyasztásra – is okozhat a korábbiakban említett okokból erős fejfájást merülés után.

A meleg nyári napokon a kiszáradás komoly veszélyt jelent a búvároknak. A merülés alatt a száraz levegő lélegzése, a szájüreg, a torok, garat és a légcső kiszáradása, majd a lehűlés miatti fokozottabb vizelési inger-kényszer mind-mind hozzájárul a test nagymértékű folyadékveszteségéhez. A kialakuló kiszáradást a szervezet fejfájással is jelzi. A kiszáradás lehetőségét növelheti – ami a fejfájás kialakulását elősegíti – a hányás (pl.: a merülés helyére történő utazás alkalmával kialakult tengeribetegség következtében), vagy a gyomor-bélfertőzés miatti hasmenés. Meleg, tűző nap, a leégés, napszúrás, erős izzadás szintén a kiszáradást segítik, tehát ezek is okai lehetnek a merülés utáni fejfájásnak.

Könnyen belátható az előzőekből, hogy számos tényező okozhat fejfájást, melyből több nincs közvetlen kapcsolatban a fejjel, holott a szervezet e figyelemfelhívó jelzése mégis a fejben jelentkezik.

Amennyiben a fejfájás mellett idegrendszeri tünetek (pl.: látászavar, zsibbadás, bizsergés, gyengeség, rossz hangulat, stb.) is jelentkeznek, akkor súlyos, magától el nem múló helyzetre kell gondolnunk, könnyen lehet, hogy dekompressziós, vagy embóliás betegséggel állunk szemben.

Eddig a merülés után kialakult fejfájással, annak okaival foglalkoztunk. Ugyanakkor fejfájás jelentkezhet a merülés alatt – többek között – ún. barotraumás okokból: az arc-, orr-, homloküreg, esetleg a fül nyomáskülönbség problémáiból, a kiegyenlítés elmaradásából, vagy tökéletlenségéből. Az ilyen fejfájás – esetek – szinte kivétel nélkül a lemerülés és a felemelkedés során alakulnak ki. Amennyiben a merülés után is megmarad egy ilyen fejfájás és más probléma (egészségkárosodás) nem alakult ki, az esetek döntő többségében a felszínre éréskor azonnal, de általában félórán belül elmúlik a fejfájás. Érdekesség, hogy előfordulhat, a víz alatt kialakult fejfájást csökkentheti, megszüntetheti, ha a búvár a túl szoros maszkpántját meglazítja.

Végezetül szólni kell arról is, hogy a fejfájást okozhat kisugárzó izomfájdalom is. Előfordulhat, hogy a merülés során a búvár folyamatosan görcsösen, megfeszítve, a természetellenes tartásban tartja a nyakát (fejét). Ennek az lehet az oka, hogy a búvár fél, beveri a fejét a légzőkészülékének a szelepébe. Ez a probléma a palack(ok) megfelelő magasságban történő rögzítésével könnyen kiküszöbölhető.

Fontos azt is tudni, hogy a merülés utáni fejfájásnak még számos további oka is lehet, így a hajlam a migrénre, a korábbi nyak-fejsérülések, vagy fogászati problémák.

Az előzőekből láthattuk, hogy a merülés után kialakuló fejfájásnak számos oka lehet. Ezek közül többet a búvár megelőzhet, vagy elkerülhet, ha nem fogyaszt merülés előtt alkoholt, drogot, vagy erős gyógyszert, viszont a kiszáradás elkerülése céljából bőséges a folyadék bevitele. A búvár figyel a lemerülés- felemelkedés sebességére a nyomáskülönbség okozta fájdalmak és egészségkárosodás elkerülése céljából, óvja a fejét-nyakát az erős lehűléstől, megfelelő magasságban helyezi el a palackját, valamint különösen fontos, hogy a merülés során nyugodtan és egyenletesen lélegzik.


Forrás: a szerkesztőségi összeállítás a sportdiver.co írása alapján készült