MEGTALÁLTÁK GEORGE POLLARD KAPITÁNY MÁSODIKKÉNT ELSÜLLYEDT HAJÓJÁT

2011. FEBRUÁR 15.

Kevés tengerészkapitány áll olyan hadilábon a szerencsével, mint George Pollard, akinek a parancsnoksága alatt két hajó is elsüllyedt. Pollard az USA Massachusetts államában, Nantucket szigetén született 1791-ben és szülővárosában 1870-ben hunyt el.


Az Essex bálnavadászhajó

George Pollard-ot 28 éves korában, 1819-ben nevezték ki a 27 méter hosszú, 238 tonnás Essex nevű bálnavadászhajóra parancsnokává. A hajót 1820. november 20-án egy megsebzett és feldühödött óriás ámbráscet megtámadt és el is süllyesztett el. George Pollard és 21 matróza három vitorlás bálnavadász-csónakban sodródott a Csendes-óceánon - egy kis szigeten történő pihenés közbeiktatásával - és mintegy 2 000 mérföldet (mintegy 3 200 kilométer) tettek meg. Miután a készleteik elfogytak, az éhező tengerészek emberevésre fanyalodtak.


Herman Merville

Az Essex történetének az adja az igazi különlegességét, hogy ez ihlette 1851-ben Herman Merville-t a Moby Dick, a fehér bálna című regénye megírására.

Moby Dick a világirodalom egyik kiemelkedő alkotása, a XIX. század nagy amerikai regénye. A szerző igaz megelőzte korát ezzel a művel, életében a regény értetlenségre talált, de több évtizeddel halála után felfedezték a művet, és attól kezdve népszerűsége megállíthatatlan volt.




Néhány különböző kiadású Moby Dick című könyv

A történet főhőse Ishmael, a tanító, aki ki tudja milyen indíttatásból bálnavadászatra indul. Megismerkedik és összebarátkozik Queequeg-el, a bennszülött szigonyossal, akivel együtt elszegődnek a Pequod-ra. A hajó kapitánya Ahab kapitány, akiről hamarosan kiderül, hogy lábát Moby Dick harapta le régebben, ezért bosszút esküdött, addig nem nyugszik, míg le nem vadássza a fehér bálnát. Tervezetten azt az útvonalat követi a hajó, ahol a bálna vonulni szokott, majd összecsapnak a gyűlölt ellenséggel. Moby Dick elsüllyeszti a hajót, a támadást csak Ishmael éli túl.


Könyvillusztrációk

George Pollard később kapott egy másik lehetőséget, amikor kinevezték a Two Brothers nevű francia fregatt kapitányának. A sors szeszélye kapcsán ez a hajó is szerencsétlenül járt: 1823. február 11-ének éjjelén viharba került, zátonyra futott, és elsüllyedt. A hajó utasai és legénysége közül 20 főnek sikerült mentőcsónakon elmenekülnie a hajótörés helyszínéről és kivárni egy mentőhajót. Így az akkor mindössze 33 éves kapitány tengerészi pályafutása véget ért, a továbbiakban éjjeliőrként dolgozott szülővárosában, a Massachusetts állambeli Nantucketben.

George Pollard második hajójának, a Two Brothers maradványait Hawaii partjainál, Honolulutól északnyugatra, attól 965 kilométer távolságban találták meg. Dr. Kelly Gleason búvárrégész – korábban a NOAA ösztöndíjasa, aki több víz alatti régészeti kutatási programban vett részt –, hároméves kutatás eredményeként bizonyította, hogy az Észak-nyugati Hawaii-szigetek legnagyobb atolljánál, a French Frigate Shoal közelében a sekély vízben nyugszik a Two Brothers roncsa.


Dr. Kelly Gleason

A régészbúvár elmondása szerint az, hogy a maradványokat megtalálhatták és már korábban az nem lett gyűjtök martaléka, az annak köszönhető, hogy védett területen (a Papahanaumokuakea Marine National Monument területén) van az egykori tragédia színhelye. A kutatást a NOAA támogatta. A roncs felfedezésének azért van jelentős történelmi értéke, mert ez egy bizonyíték arra, hogy abban időben a bálnavadászat kulcsszerepet játszott az amerikai gazdasági és politikai terjeszkedésben a Csendes-óceánon. A majd két évszázad alatt az egykori bálnavadászhajó faanyaga megsemmisült, ám találtak három épségben megmaradt horgonyt, szigonyokat és a bálnazsír feldolgozására szolgáló üstöt, fém konyhai edényeket.


Az egykori Essex maradványai

Érdekesség, hogy a felfedezést napra pontosan 188 évvel azután jelentették be, hogy a Two Brothers 1823-ban a hullámsírba merült.


Forrás: szerkesztőségi összeállítás a hirado.hu híre alapján