„FAGYOS” REKORDOKRA KÉSZÜLNEK

2011. FEBRUÁR 7.

A jég alatti szabadtüdős merülési rekordok megdöntésére készül az osztrák Christian Redl és a török Sahika Ercümennel. A rekordkísérletek érdekessége, hogy arra közösen készül a két kiváló szabadtüdős búvár. Az extrém sportolók február 11-én és 12-én tesznek kísérletet az új rekord felállítására.

Ercümen egyetlen levegővétellel vezetőkötél mellett több mint száz méter távolságra akar úszni egy levegővétellel a Weissensee (Fehér-tó) vastag jege alatt. Amennyiben sikerül a kísérlete, úgy megdönti a 2010-ben felállított saját csúcsát.

Redl az eddigi legmélyebb jég alatti 56 méteres merülést szeretné kötél nélkül négy méterrel felülmúlni. A 60 méteres mélység azt is jelentené, hogy túlszárnyalja horvát Domagoj Jakovac rekordját. A 25 éves Ercümen 13 éve merül, török rekorder. Négy sportágban - víz alatti hoki, víz alatti rögbi, tájékozódási búvárkodás és szabadmerülés - a török nemzeti válogatott tagja, már több mint 150 érmet nyert. Christian Redl - becenevén Iceman (Jégember) - eddig hét rekordot állított fel szabadmerülésben, a legtöbbet jég alatt.

A két szabadtüdős versenyző hétfőn kezdi meg az edzésekhez Techendorfban. A rekordkísérletek során különösen nagy kihívást jelent, hogy csupán két Celsius-fokos víz és várhatóan a külső hőmérséklet is jóval fagypont alatt marad.


Forrás: nemzetisport.hu