Víz alatti régészet havas napokra


Az idei tél nem kedvezett a hazai víz alatti kutatásnak és a közeljövő kilátásai sem bíztatóak. Ilyenkor olvasnak, feldolgoznak, publikációt írnak a régészek. Egy kis olvasnivalót ajánlanék én is. Három Web-oldalra szeretném felhívni a figyelmet, amelyek kiemelkednek az átlagos színvonalból, és egyaránt kielégítik a csemegéző érdeklődő és az elmélyülni vágyó amatőrök kíváncsiságát.

Az Institute of Nautical Archaeology egy amerikai alapítású civil szervezet, amely napjainkra egyetemekkel, intézetekkel, állami szervezetekkel együttműködő nemzetközi intézménnyé nőtte ki magát 1972-es alapítása óta. Az intézmény vezéregyénisége G. F. Bass volt évtizedeken keresztül. Az INA honlapja már az 1990-es évek végén káprázatosan gazdag „lelőhely” volt. A megújult oldalon (elérhetősége: inadiscover.com) részletekbe menően megismerhetjük az intézet régebbi, illetve új projektjeit. A leírások, jelentések mellett irodalomjegyzék és fotógaléria is található. A projekteket térkép alapján tudjuk böngészni. Akinek mindez még nem lenne elég, szabadon olvasható és nyomtatható az INA Quarterly, az intézet negyedévente megjelenő magazinja.

A második oldal az English Heritage Anglia örökségvédelmi kormányzati intézményének közkeletű elnevezése. Az intézmény honlapján a régészeti szekcióban szerényen meghúzódik a „Maritime Archaeology” szekció. Az angol örökségvédelem rendszerében létezik a védett roncs kategória. Ezek a roncsok nem feltétlenül csupán régészeti korúak, hanem vannak más, kiemelkedő fontosságú történelmi helyszíneik is. A honlap (közvetlen elérése: www.english-heritage.org.uk/server/show/nav.1278) jobb felső sarkában megbúvó térképre kattintva mazsolázhatunk a helyszínek között. A leírás mellett betekinthetünk a legújabb kutatási jelentések tartalmába is. A spanyol Armada hajói mellett a 19-20. század iránt érdeklődők is megtalálják itt a számításukat!

Természetesen nem feledkezhetünk meg a víz alatti régészet harmadik fellegváráról sem, Franciaországról. A francia kulturális minisztérium által üzemeltetett honlapon (www.culture.gouv.fr/culture/archeosm/fr) nem csupán a franciaországi, illetve a „gyarmati” területek kutatását találjuk, hanem kézikönyvvel is felérő összefoglalást a búvárkodás és a víz alatti régészet történetéről. Akik nem értenek franciául, azok kedvéért arabul és angolul is hozzáférhető a honlap. Természetesen a legtöbbet a Département des Recherces Subaquatiques et Sous-marins kutatásairól olvashatunk. Az elérhető jelentések, alaprajzok, fotók egy része tudományos mélységű közlés.

A három felsorolt honlap azért értékes, mivel első kézből származó közléseket olvashatunk. Olyan friss híreket, illetve beszámolókat találunk, amelyek vagy el sem jutnak a hazai ismeretterjesztésbe, vagy külföldi ismeretterjesztő médiumok másodkézből származó fordításaként, átírásaként, esetleg torzulva kerülnek be, nagy késéssel az országba. Ezek a képekkel gazdagon illusztrált oldalak a nyelveket éppen csak beszélő számára is élményt nyújtanak. Aki pedig magyarul szeretne a témában tájékozódni, az megteheti a Búvárinfó, vagy a buvarregesz.blog oldalain keresztül. Jó böngészést!


BÚVÁRINFÓ, 2010. FEBRUÁR


Dr. TÓTH J. ATTILA