SISAKOS BÚVÁR TANFOLYAM

2009. AUGUSZTUS 21.

Ezeket az érdekes képeket Czakó László búvároktatótól kapta Szerkesztőségünk:

 

A felvételek még májusban, Tornalján készültek, egy MBSZ Sisakos szakbúvár tanfolyam gyakorlati vizsgáján. Az MBSZ közel kéttucatnyi, a speciális ismeretekben elmélyítő tanfolyamai közül talán a sisakos búvárképzés az egyik legérdekesebb. Biztosan állíthatjuk, hogy a könnyűbúvár felszerelésekkel végrehajtott merülések után egy sisakos búvárfelszerelés használata alapvetően új ismereteket ad és természetesen új kihívást is jelent. Ezen a képzésen megalapozott elméleti tudással és gyakorlati tapasztalattal, magasabb búvárminősítéssel rendelkezők vehetnék részt. Czakó László a tanfolyam lényegét így foglalta össze: „Ez nem ipari tanfolyam, hanem kedvcsináló, vagy elkedvetlenítő, ki hogyan érzi a végén.” A sisakos búvár tanfolyam, vagy ilyen felszerelésben történő merülése iránt érdeklődők a Czakó Búvár Kft.-hez fordulhatnak felvilágosításért.

„A nehézbúvár-felszerelés egy lényeges pontban tér el a könnyűbúvár-felszerelésektől, és ez nem a készülék súlya vagy a talajon való mozgás, hanem az, hogy egy merev sisak és teljesen zárt búvárruha fedi összefüggően a búvár testét. Ha megfigyeljük a vízfenéken álló búvárt, akkor jól látható, hogy öltözetének felső része a mell és a váll táján erősen felduzzad, míg a lába környékén ráncosan, szorosan tapad a testre. A tömlőn keresztül állandóan utánszivattyúzott levegő ugyanis a felszerelés mindenkori felső részében helyezkedik el, normális körülmények között tehát a sisakban és az öltözék váll és mell körüli részében. Ebben a mozgatható részben lévő levegőhólyag az ellentüdő szerepét tölti be, az oxigénkeringéses készülékek légzsákjához hasonlóan. Ha túl sok a levegő, akkor a búvár időnként a sisakba beszerelt lefúvató szelepen keresztül szükség szerinti mennyiségben enged ki levegőt. Az öltözékben levő levegőhólyagnak, beleértve a sisakban levő levegőt is, még egy fontos funkciója van: ez viseli szinte a felszerelés egész súlyát. A búvár nagymértékben befolyásolhatja a felhajtóerő nagyságát és egyben a fenéken való stabilitást úgy, hogy a lefúvató szelep segítségével a levegőhólyag méretét szabályozza. Felduzzaszthatja annyira a levegőhólyagot, hogy az az egész felszerelést a búvárral együtt megemeli. Így képes a búvár emelkedését, illetve süllyedését szabályozni.” (Részlet az A búvár című könyvből)

Sisakos búvár felszerelés részei: 1) ruha; 2) sisak, gallérral; 3) mell- és hátsúly; 4) öv; 5) nehézbúvár tőr; 6) tartó; 7) bronzcipő; 8) un. himbás, levegőellátó szivattyú; 9) levegőtartály; 10) tömlő; 11) kábel; 12) búvártelefon felszíni egység; 13) telefonkábel


SZERKESZTŐSÉG