KÉT BÚVÁRBALESET

2009. AUGUSZTUS 6.

Az első, szerencsés kimenetelű búvárbaleset, avagy Jang Jün csodálatos menekülése…

Jang Jün (Yang Yun) kisasszony a Kína észak-keleti részén található Harbin városában rendezett versenyen vett részt, amelyen a búvároknak egy hat méter mély, sarkvidéki hőmérsékletű medence aljára kell leereszkedniük, és a lehető legtovább lent maradniuk a belugák (Delphinapterus leucas) között. A 26 éves búvárlánynak miután elfogyott a levegő a felszín felé úszva görcsöt kapott a lába. Az összes levegőjét már felhasznált versenyző ahelyett, hogy felfelé emelkedett volna a fenék felé süllyedt. Úgy gondolta, itt a vég! Ekkor azonban váratlan segítséget kapott: Mila, a medencében lévő beluga észrevette a bajt és a leányt a lábánál fogva a felszínre tolta. Jang Jün életét - bár medencében, egy verseny keretében merült - a fehér delfinnek köszönheti. (Forrás: mno.hu)

Megjegyzés: A történet elgondolkodtató. Na, nem a csodás menekülés, az értelmes fehér delfin segítsége, az ami gondolatokat ébreszt, hanem az ügyben - még, ha kevés is az információ - az emberek szerepe. Amennyiben igaz az, hogy a verseny során történt a csodás menekülés, akkor nyilvánvaló a szervezők hibái, felelőtlensége. (Lehet ez persze tapasztalatlanság, de akkor is!) Hol és hányan voltak a biztosítóbúvárok, miért nem volt a felszínre jutást megkönnyítő eszköz (pl. egy-egy kötél) a versenyzőknél, vagy miért nem viseltek olyan mentőmellényt, mely segítségével a felszínre juthatnak. Sok kérdés, kevés információ… Úgy tűnik, hogy ezúttal az állat szellemileg is legyőzte az embert.

A második - sajnos - tragédiával végződött búvárbaleset…

Az ausztriai szép és a búvárok által kedvelt Attersseben egy 24 és egy 30 éves német tűzoltóbúvár gyakorló merülést hajtott végre. Az idősebb 30 méteres mélységben észrevette, hogy társának problémája van a légzőkészülékével. A férfi megpróbált levegőt adni a fiatalabb búvárnak, de az addigra már elvesztette az eszméletét. Az idősebb búvár - viszonylag gyorsan - a felszínre hozta balesetet szenvedett társát, azonban már nem tudták újraéleszteni. A helyszínre érkezett mentők is már csak a fiatal tűzoltóbúvár halálát tudták megállapítani. Az előzetes információk szerint a szerencsétlenül járt búvár már a mélyben megfulladt, az idősebb búvár sokkos állapotba került, pszichológusok kezelik. (Forrás: azta.hu)

Megjegyzés: Nyugodjon békében a fiatal búvár, aki olyan hivatást választott, mely során naponta életét kellett kockáztatnia, hogy másokét megmentse… A merülésről, annak céljáról, a búvárok felszereléséről, s a baleset részleteiről ezúttal is - mint általában hasonló híradások alkalmával - szinte semmit nem tudunk meg a szűkszavú közleményből. Pont ezért felelőtlenség lenne találgatásokba bonyolódni, hogy biztos ez, meg biztos az történt, s ha így, vagy úgy lett volna, akkor…

A cikk elolvasása és a történeten gondolkodva beütöttem a Google keresőbe az „Attersse búvár” szavakat. A képeknél három - értelemszerűen - búvártárgyú hirdetés jelent meg. A hirdetésekből az egyik (kihagyva a hirdető nevét) így szólt:

Legyen búvár 3 nap alatt!
Elmélet, gyakorlat és vizsga egy hosszú hétvégén, VIP vendégeknek.

A fiatal hivatásos tűzoltóbúvár halálával történő foglalkozás után mellbevágott az ajánlat (amit igaz, már korábban is láttam), sok volt ez a két dolog egymásután. Nem fűzök megjegyzést a hirdetéshez. Lehet, azonban, hogy hibázok, ha hallgatok, s persze mások is elkövetik ezt a hibát. (Igaz, ez utóbbi dolog engem nem is nyugtat meg, s főleg nem mentesít.)


KOLLÁR K. ATTILA