Koponyák és hajók - Drávatamási 2008


2008-ban is folytatódott a Drávatamási bödönhajó temető régészeti kutatása. A korábbi évek szisztematikus térképezési programjának folytatásaként idén a lelőhely nyugati szélén talált hajópalánk maradványoknál terveztünk szondázó feltárást. Mivel az évek során lelőhelyünk meglehetősen nagy nemzetközi hírnévre tett szert idén a szokásosnak mondható horvát érdeklődésen felül egy török kolléga is részt vett expedíciónkban.

Az esős idő, az áradó folyó és a csekély látótávolság ellenére 10 napos kutatásunk során nem csupán teljesítettük kitűzött célunkat, a szondázást, de szinte már szokásos módon újabb különleges eredmények születtek. Az említett két hajópalánk térségében a szondánkban mintegy 50 cm-t szivattyúztunk le a homokból. Két újabb, eddig ismeretlen palánkdeszka került elő vas hajószögekkel és iszkábákkal. Meglepetés volt, hogy az egyik deszka alatt egy bödönhajó orr töredékét is megtaláltuk. Egy másik deszka mellett emberi alkarcsont került elő.

A korábban csak kis részletében ismert 21. rönkhajót az áramlat idén nagyobb felületen "feltárta". Némi kézi bontással jelentős felületen tudtuk tanulmányozni a hajótestet, melyről részletrajz is készült. Ennél a hajónál egy koponyatöredék került elő. A leginkább meglepő lelet az 1. hajó alsó végénél előkerült koponya volt. Az előző évek során már átvizsgáltuk a meder felszínét ezen a szakaszon. A koponyát a sodrás "hozta felszínre" úgy, hogy a felette lévő iszapot elmosta.

Az új leletek azt mutatják, hogy igaz lehet az a hipotézis, mely szerint a lelőhely a Zrínyi Miklós által 1603-ban elpusztított török pontonhíd maradványa. Az is bizonyosságot nyert, hogy érdemes minden évben visszatérni, mert a lelőhely még sok rejtett részlete vár felfedezésre. Jövőre a hajópalánkok térségében szeretnénk bővíteni a feltárást. Kutatásunkat a Nemzeti Kulturális Alap 500.000 Ft-al, az MTA Régészeti Intézete egy általa nyert OTKA pályázatból 250.000 Ft-al támogatta. Ez az összeg a szállásra, étkezésre, utazásra, leletek konzerválására fordítódott elsősorban. A Búvárrégész Szakosztály tagjai "természetesen" ingyen segítettek.


BÚVÁRINFÓ, 2008. SZEPTEMBER


Dr. TÓTH J. ATTILA