'56-ban írták az újságok... a búvárkodásról...


Ötven évvel ezelőtt Magyarországon nem túl gyakran jelentek meg írások a víz alatti világ új felfedezőiről, a könnyűbúvárokról. (Akkor még leginkább békaembereknek nevezték elődeinket.). A korabeli írásokból kettőt idézek fel, melyek maga nemében érdekesek és tanulságosak. Az első cikk - igaz ez jelent meg később, július hónapban - az "IFJÚ TECHNIKUS"-ban, a Dolgozó Ifjúság Szövetség akkor ötödik éve, havonta megjelenő lapjában látott napvilágot. (Képünkön az ötven éves újság címoldala látható.)

Madarász Andor által jegyzett írás címe "Békaemberek filmexpedíciója" címet viselte. A három oldalas cikkben a szerző bemutatja - felvillantja - a könnyűbúvárok felszerelését, tevékenységét, majd részletesen foglalkozik a víz alatti álló- és mozgókép készítésének lehetőségével, az ehhez szükséges felszerelésekkel. A szerző egy bő mondatban említést tesz az NSZK-s (Német Szövetségi Köztársaság) Hans Hass munkásságáról, majd részletesen, mintegy másfél oldal terjedelemben Cousteau és csapatának víz alatti - elsősorban filmes - tevékenységéből szemezget. A cikk végén Madarász Andor megemlíti a Csend Világa című, 1956. tavaszán bemutatott "alapfilm"(minősítés a Szerkesztőtől) sikerét, majd "megsúgja", hogy valószínűleg az Arany Pálma díjjal kitüntetett mozifilmet a magyar közönség részére is be fogják mutatni. A cikket hat - ebből öt víz alatti - fotó, rajz illusztrálja, érdekesség, hogy egy sem a Cousteau csoport munkájáról készült.

A másik cikk a "FOTO" című folyóirat 1956. évi márciusi számában jelent meg. Az írás címe: "Fényképezőgéppel a víz alatt", szerzői Bezzegh László és Berty Imre voltak. A cikkből első részében az érdeklődök a víz alatti fényképezés legalapvetőbb fizikai (optikai) ismereteibe kap betekintést. Az olvasó útmutatást kap - amennyiben kellően vállalkozó kedvű -, hogyan tokozhatja be házilag "gumizsákba" fényképezőgépét. (Képeink a cikket illusztráló víz alatti (?) fotó, illetve a gumizsákos" fényképezőgép "metszete".)

A víz alatti fotográfiák elkészítéséhez (pl. téma keresése, a távolság beállítása, víz alatti fénymérés, stb.) és a merülések végrehajtásához a szerzők néhány jó tanácsot is adtak. Ez utóbbiak közül egyet itt ismertetek: "...A víz alatt úszni kell és az egyik kezünkre szerelt gép miatt ez nem egyszerű. Célszerű gumilapokból és acéllemezbetétekből hajlékony uszonyokat készíteni, amelybe bebújhatunk, akár egy papucsba és egy gumiszalaggal a sarkunkhoz erősíthetjük..."

A fenti két írásból kiderül - legalább is számomra - hogy ötven évvel ezelőtt a könnyűbúvárkodás számtalan témája közül a víz alatti fotózás volt az egyik kiemelt téma... Persze az is lehet, hogy erről lehetett írni...


BÚVÁRINFÓ, 2006. NOVEMBER


KOLLÁR K. ATTILA