Találkozás


Június utolsó napján a National Geographic Channel jóvoltából az érdeklődő TV nézők bepillantást nyertek a Bahama-szigetek víz alatti barlangjaiba. A szűk járatok, a hatalmas termek, az örök sötétség érdekes és megdöbbentően gazdag - igaz, elsősorban a kutatók számára érdekes - élővilága, a színorgiában pompázó képződmények kellemes kikapcsolódást jelenthetett mindenki számára. A hófehér korallhomokjáról, pálmafáiról, roncsairól, korallkertjeiről, színpompás víz alatti világáról, luxus szállóiról és kaszinóiról ismert, a búvárok által közkedvelt Bahamák egy másik arcát mutatták be a műsor készítői. Úgy gondolom, hogy eddig semmi "kiemelkedő" érdekességet nem mondtam, mivel hasonló műsorok tucatjait láthatjuk havonta a különféle égi-földi TV csatornák műsorain.

A film igazi érdekessége a barlangi búvár, a barlangok élővilágát évtizedek óta komoly eredményekkel kutató Dr. Thomas Iliffe személye volt. Biztos, hogy kevesen tudják, de Tom Iliffe-hez a magyarországi búvártörténelem egy jelentős epizódja kapcsolódik. Húsz évvel ezelőtt járt a NAUI búvároktató, Iliffe hazánkban, és ö tartotta az első hivatalos nemzetközi búvárminősítést eredményező búvártanfolyamot Magyarországon.

Abban az idöben Thomas Iliffe a Bermuda Biological Station tudományos kutatója volt. Az USA és a Román Tudományos Akadémiák közötti tudományos ösztöndíj egyezmény keretében Iliffe (már ekkor is a barlangi élőlényeket tanulmányozta) egy évig a szomszéd országban kutatott. Romániában ismerkedtek meg vele a magyar VERTIKUM Kisszövetkezet búvárai, barlangászai. A nemzetközi búvárminősítést eredményező tanfolyamot Simsa Péter, a kisszövetkezet elnöke kezdeményezte és készítette elő. Fontos volt viszont, hogy egy országos szervezet keretében kerüljön megtartásra a tanfolyam, hogy ne csak külföldön, de Magyarországon is "hivatalos" legyen. (Ne feledkezzünk meg arról, hogy akkor 1983-at írtunk, mely a puha, de mégis kemény Kádár-korszak időszaka volt.) A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat vállalta a tanfolyam "felügyeletét", mivel keretében működött a Víz alatti Barlangkutató Szakosztály. (Említésre érdemes, hogy az akkori "legfőbb" búvárszervezet, a Magyar Könnyűbúvár Szövetség utólag - igaz csak szóban - vitatta a tanfolyam szervezésének "jogosságát".)

"Dr. Thomas Iliffe 1983. szeptember 12-14-e között tartotta meg - román NAUI búvár segítőjével - a "történelmi" tanfolyamot. Az elméleti oktatás és vizsga az FTSK Delfin Könnyűbúvár Szakosztály - akkori - Közraktár utcai helyiségeiben, az uszodai foglalkozások a Margit-szigeti Sportuszodában, a nyílt vízi merülések és vizsga az Ócsai-tóban voltak. Az előadásokat szinkrontolmács fordította. A tanfolyamon a VERTIKUM Kisszövetkezet és az MKBT Vízalatti Barlangkutató Szakosztály csoportjaiból (AMPHORA Búvárklub, DELFIN, MTV SE) vettek részt tapasztalt búvárok. Az akkor már 10-20, esetleg még több éve merülő búvároknak az oktatás és vizsga érdekes és újdonságokat is hozó "megmérettetés" volt. Végül eredményes vizsga után 25 fö kapott NAUI SPORT DIVER minősítést.

(Pálfi Zoltán, Felvári Zsuzsa, Köves Béla, Szilágyi Károly, Surányi Csaba, Irsai Sándor, Ember Sándor, Kollár K. Attila, Kovács György, Surján András, Stolz Tamás, Somogyi Miklós, Kovács Péter, Székely László, Szendrey Ferenc, Bognár Ferenc, Gulyás József, Borbély Mihály, Peterdi Zoltán, Bognár Tibor, Mogyorósi Gábor, Soós Mihály, Szekeres Gyula, Bacsu Dénes, Dzsaja Ferenc)
A búvártanfolyamról a Karszt és Barlang 1983. I-II. összevont száma tudósított. (Kollár K. Attila: Búvárminősítő vizsga, p.: 65-66.)

Húsz év után újra találkoztunk Tom, igaz sajátos, egyoldalú módon. Jó volt és érdekes. További eredményes kutatásokat, felfedezéseket kívánunk!


BÚVÁRINFÓ, 2003. JÚLIUS


KOLLÁR K. ATTILA