Szezonnyitás előtt...


an úgy már öt éve, amikor a BÚVÁRINFÓ szerkezete, felépítése kialakult, elhatároztuk, hogy mindig az adott időszak fontos teendőire fogjuk a búvárok figyelmét felhívni. Télen a hidegvízi, a jég alá merülés problémáira, tavasszal, nyár elején a búvár "háztáján" elvégzendö feladatokra, nyáron az érdekes és "divatos" merülési lehetőségekre, s ősszel, tél elején összefoglaljuk a búvárszezon tapasztalatait. Többé-kevésbé követjük is ezt az elgondolást, bár ahogyan "öregszik" a lap - a hetedik évfolyam közepe felé járunk, s a világhálón is már több mint két éve megtalálható a BÚVÁRINFÓ - néha elbizonytalanodunk, hogy a T. Törzsolvasóinknak nem tűnnek-e ezek a cikkek ismétléseknek. Van persze, amikor a szerencse is a kezünkre játszik, s olyan cikkeket kapunk, melyek pontosan az általunk kitaláltaknak felelnek meg. S ilyenkor meg is nyugszunk, más is úgy gondolkodik, mint mi. Elbeszélgetve olvasókkal, s a kapott hagyományos és elektronikus levelek alapján is megerősödik bennünk az a gondolat, hogy sokan vagyunk olyanok, akik egyformán, - legyen szabad azt mondani - helyesen gondolkodunk erről a kérdésről.

együk végig a szezon eleji teendőket! Először is beszéljünk a búvár személyéhez kötöd feladatokról. Általában évente "illik" orvosi vizsgálatot végeztetni, egyrészt, hogy tudjuk, minden O.K., másrészt, mert sok helyen kérik ezt az igazolást. Igen fontos, hogy frissítsük fel a búvár elméleti és gyakorlati ismereteinket. Nem szégyen egy régóta merülő búvárnak sem, ha előveszi dekompressziós táblázatait, s végez néhány számítást. (Talán ez arra is jó, hogy meggyőződjünk arról, e fontos felszerelési tárgyak nem maradtak a legutolsó merülés alkalmával valamelyik feledékeny búvártársunknál.) A gyakorlati ismeretek, főleg a társmentési fogások felfrissítésére jó alkalom lehet egy uszodai, vagy egy "laza bemerülő" merülés. (Ilyenkor persze az is kiderülhet, hogy túl nagy, vagy esetleg túl kicsi lett az elmúlt szezonban még méretes búvárruhánk, búvármellényünk.) Fontos, hogy felszereléseinket átnézzük, leellenőrizzük, s amennyiben még nem tettük meg úgy légzőautomatánkat, palackunkat, esetleg búvárkomputerünket szakszervizbe vigyük. (Amennyiben kedves palackunk ebben az évben betöltötte ötödik születésnapját, lehet, hogy hosszabb ideig nem lesz merülésekben hűséges társunk, mert ez az életbiztonságot szolgáló ellenőrzés hosszabb időt is igénybe vehet.)

égezetül ne feledkezzünk meg arról, hogy DAN biztosításunk is egy évig érvényes csak (a figyelmes DAN küld egy ébresztőórás figyelmeztető levelet, amit - legtöbben laza mozdulattal...) Hasonló probléma lehet a horvátországi merülési engedélyünkkel. S az útlevelünk, a "zöldkártyánk", a forgalmi, a jogosítvány, cég autók kiviteli engedélye, mind, mind lejárhat, s komoly bosszúságokat okozhat nekünk a határnál. (No meg a velünk utazóknak!) Amennyiben az igazolványoknál tartunk, keressük elő búvárkártyánkat, kártyáinkat és merülés-nyilvántartó könyvünket, mert ezek hiánya akár még az új víz alatti felfedezéseinket is meghiúsíthatják! Jó előkészületeket, jó merüléseket kívánunk!


BÚVÁRINFÓ, 2002. MÁJUS


KOLLÁR K. ATTILA