EZ LESZ A LEGMÉLYEBB!

2015. ÁPRILIS 17.

Épül Európa legmélyebb medencéje, a Blue Abyss. A brusseli Nemo 33 és a padovai Y-40 után az Egyesült Királyságban, Essexben egy 50 méter mély óriásmedence épül. Az Egyesült Királyságban volt már egy 28 méteres medence, a Submarine Escape Training Tank (SETT), ami egy toronyban kapott helyet, s már 1930 (!) óta használták, elsősorban a haditengerészet búvárainak kiképzésére, de merüllhettek ott kedvtelési célú (polgári) búvárok is. (Képeinken az Submarine Escape Training Tank épülete és medencéje látható.)

A Blue Abyss nem csak a kedvtelési célú búvárokat fogadja majd, hanem a világ legnagyobb víz alatti fejlesztési, kutatási és képzési központjának szánják. Többek között az Európai Űrügynökség is ezt a létesítményt fogja használni. Természetesen a BASC klubok népes tagsága, az Egyesült Királyságban nagy népszerűségnek örvendő technikai búvárkodásnak és a szabadtüdős merüléseknek (freedive) hódolók, de az ipari búvárok is nagy érdeklődéssel várják a teljesen zöld beruházás keretében elkészülő Blue Abyss-t.

Az új óriásmedence méltán rászolgál (majd) a legnagyobb jelzőre, hiszen nem csak a mélysége, de a vízzel kitöltött térfogata is lényegesen túlszárnyalja majd mind a Nemo 33-at és az Y-40-et is.

A mélymedencékről megjelenő hírek kapcsán a magyar búvárok körében is felvetődik az a gondolat, hogy jó lenne egy hazai hasonló létesítmény. Ezeket a gondolatokat-igényeket nyilván az is erősíti, hogy korábban többször is felröppent, hogy hazánkban is mély, búvármedence megvalósítását tervezik. Utóbb azonban mindegyikről kiderült, hogy csak tervek maradtak. (Azzal itt és most nem kívánunk foglalkozni, hogy a terveknek mi volt az „indítéka” – Szerk. megjegyzése)

Érdeklődve várjuk majd a Blue Abyss átadásáról szóló híreket (határidőről egyenlőre nem hallottunk), de még inkább azt kipróbáló magyar búvárok beszámolóit…

Szerkesztőség