ÚJABB ERŐFESZÍTÉSEK A MESTERSÉGES ZÁTONY FELSZÁMOLÁSÁRA

2014. NOVEMBER 3.

A floridai Fort Lauderdale-nél még az 1970-es évek elején egy hatalmas mesterséges zátonyt építettek kerékabroncsokból. A kezdeményező Goodyear abroncsgyártó – a  hatóságok, szakemberek, környezetvédők, lakosság egyetértésével és támogatásával – rengeteg abroncsot szórtak a tengerbe. Akkor úgy gondolták, hogy a több millió abroncson megtelepednek majd a korallok és szivacsok, s gyorsan be fog népesülni halakkal, s más élőlényekkel ez a terület. A terv azért is népszerű volt, mert kigondolói úgy gondolták, hogy a mesterséges zátony meg fogja óvni a mögötte és a part között lévő másik két természetes korallzátonyt az erős hullámzástól, valamint attól, hogy azokat a homok ellepje azokat. A kerékabroncsokat tízesével összekötötték és úgy süllyesztették a 20-25-30 méter mély, homokos, általában lapos tengerfenékre. A minden érintett által jó ötletnek tartott zátonyépítést önkéntesek százai is segítették.

A floridai elgondolás nem volt egyedülálló, mivel hasonlóan abroncsok millióiból készítettek mesterséges zátonyokat Ausztráliában, Dél-Afrikában, Indonéziában és Malajziában is. A terv azonban sajnos nem vált be, egy bő évtized múlva kiderült, hogy az élővilág nem, pontosabban alig telepedett meg a floridai gumikon. (Megjegyzésre érdemes, hogy a világ többi táján készített, hasonló autóabroncs zátonyok sem népesültek be.) Egyes szakértők ma már úgy vélik, hogy azért nem alakul ki ezeken a helyeken gazdag élővilág, mert a gumikból méreganyagok szabadulnak fel. Így ez részben környezetvédelmi célból indult akció pont ellenkezőjére fordult, ami a környezetet erősen károsította és rombolta. A helyzetet tovább rontotta, hogy az abroncsok rögzítői az idővel elszakadtak és azok szétszóródtak. A zátony így összeomlott és egyre nagyobb területen szóródtak szét az autógumik. A viharok, hullámzás, áramlás miatt azok elérték a természetes zátonyokat is, ahol jelentős rombolást vittek végbe. Egy találó megjegyzés szerint az abroncsok koralldarálóként működtek. S idővel az abroncsok megjelentek a parti strandokon is. S évről-évre egyre nagyobb és nagyobb területet fednek be az autógumik… Az ott merülő – egyre kevesebb – búvárok lényegében egy víz alatti hulladéktárolóban „gyönyörködhetett”…

A helyi hatóságok miután rájöttek, hogy tévedés volt a mesterséges zátony kialakítása, igyekeztek a problémát megoldani. Florida állam évek óta jelentős összegeket fordított az abroncsok eltávolítására. A haditengerészet búvárait is bevonták a munkába, akik közel tíz éve gyakorlataik keretében abroncsok tömegét emelték ki. Az egyre nagyobb területet elborító gumik összegyűjtése, kiemelése és partra szállítása évről évre egyre nagyobb feladatot jelentett. Amíg 2007-ben még úgy gondolták hogy három év alatt - a haditengerészeti búvárok segítségével - meg tudják tisztítani a területet. Napjainkra kiderült, hogy a munka nagyságát azonban alaposan alábecsülték, ami a környezetre folyamatosan növekvő veszélyt is jelent.

A közel múltban a hatóságok (Florida Department of Environmental Protection) úgy döntöttek, hogy fel kell gyorsítani a térség megtisztítását, mivel térségben az óceán alja már egy óriási hulladéklerakóra emlékeztet. Becslések szerint most még mintegy hétszázezer abroncs található egy mérföldre a Hugh Taylor Birch State Parktól. Különösen veszélyes a helyzet a középső zátony keleti szélénél. Ott egy három-négyszáz méter hosszú és ötven-hatvan méter széles szakaszon négy-öt méter magas laza halmok találhatók az abroncsok, ami vihar esetén súlyosan veszélyezteti a korallzátonyt.

Pont ezért a hatóság úgy döntött, hogy megbíz egy, a korallzátonyok környezetében végzett víz alatti munkákban nagy tapasztalatot szerzett céget, az Industrial Corp. Divers Fort Lauderdale-t. A munka költségvetése mintegy 1,6 millió USD, a kezdés az engedélyek beszerzését követően haladéktalanul el fog kezdődni. A cég öt búvárcsoporttal és egy nagyméretű, darukkal felszerelt tároló-szállítóhajóval kezdi majd meg a munkát. A feladat elvégzésére várhatóan egy-másfél év kell majd. A kiemelt gumiabroncsokból mintegy százezer darabot újrahasznosítanak, pontosabban a „hulladékból energiát” programban használnak majd fel.


Forrás: sun-sentinel.com hírének és képének felhasználásával Szerkesztőség