Rudabánya


Rudabánya Miskolctól északra, 37 kilométerre van, Sajószentpéter, Szuhakálló és Ormosbánya községeken keresztül közelíthető meg. A városban 1985. év végén szűnt meg a vasércbányászat. A külszíni fejtés legtovább művelt munkagödrében néhány év alatt hatalmas bányató alakult ki. A tó mai felülete mintegy 24 hektár, ami joggal vált a város egyik nevezetességévé. A tó mélysége a bánya egykori szakemberei szerint akár 60 méter is lehet. Onnan jutottak erre a következtetésre a szakemberek, hogy a víz három, egymás felett 2 méterenként lévő fejtési szintet is ellepet. Amennyiben igaz a feltételezés, akkor a Rudabányai-tó hazánk jelenlegi legmélyebb – és sokak szerint legszebb – állóvize. A meredek sziklafalak között elterülő, tiszta, kékeszöld vizű tó és az azt övező erdő borította környezet festői látványt nyújt. Nem csoda tehát, hogy hazánk minden tájáról, sőt külföldről is egyre többen látogatnak ide.

A tó a tudományos kutatók érdeklődését is felkeltett, vizsgálták már geológusok, hidrológusok és biológusok, akik felméréseik eredményét több tanulmányban tették közzé.

A sok szépség, érdekesség és különlegesség ellenére mindeddig megoldatlan a tó bekapcsolása a szervezett helyi idegenforgalomba. Voltak-vannak elképzelések, születtek tervek, de eddig ezeket nem tudták valóra váltani.

A közelmúltban felmerült egy új, eddig nem vizsgált lehetőség, a sportcélú hasznosítás, összekapcsolva a sokoldalú ismeretterjesztéssel. Ennek a feladatnak a megvalósítását a miskolci Manták Búvár Egyesület vállalta magára, Juhász Krisztián vezetésével. A bányató kiváló merülési lehetőségeket biztosit, ezért a Manták itt tervezik kialakítani bázisukat.

A tó mind a két végéről merülhető. Az egyik végétől indulva az aljzat fokozatosan mélyül, hatalmas sziklák, négy-öt méteres leszakadások és egy kis, nádassal borított öböl teszi változatossá a merülést. A tó másik végén – itt folyt utoljára bányaművelés – meredek sziklafal mentén hirtelen mélyül a víz, ami ellepte a parti fákat, tehát itt is érdekes és különleges a merülés.

A kedvtelési, kisebb mélységben végrehajtható merülési lehetőségek mellett, a Manták Egyesület más, a tó „minden lehetőségének teljes kihasználását” – négy-öt speciális búvár ismereteket és felszerelést igénylő merülést – is tervez majd a jövőben.

Az elképzelések szerint a tóból merülhető lesz egy régi tárnaátjáró, ahol egykor tehergépkocsik jártak. Egy másik merülési lehetőség – lehet – egy négyszintes, 35 méter mélységű óvópince. Szárazon meg lehet közelíteni egy 100 méter mélységű liftaknát. S természetesen vonzó merülési célpont lehet a tó legmélyebb pontja is.

Az érdekes és különleges búvár-merülési lehetőségek kialakítása mellett a közeljövőben a tó körül túraösvény és szabad strand – megfelelő infrastruktúrával – is kialakításra kerül. Így a búvárokon kívül a természet kedvelői, a kirándulni és pihenni vágyók is szép és különleges természeti környezetben tölthetik majd el a szabadidejüket…


BÚVÁRINFÓ, 2014. ÁPRILIS-MÁJUS-JÚNIUS


JUHÁSZ KRISZTIÁN