ÚJ KIÁLLÍTÁS A PALTÍNUS TAVI BÚVÁRMÚZEUMBAN

2012. JÚLIUS 5.

Még 2006. május 7-én „nyitotta meg kaput” a Dorog és Esztergom-kertváros határán lévő Palatínus-tóban a Búvármúzeum, ahol a víz alatt közel száz darab régi, húsz évnél idősebb búvárfelszerelést nézhettek meg az érdeklődők. A kiállítás elkészítését sokan segítették, voltak akik régen őrzött felszereléseikből ajándékoztak, s szép számmal akadtak olyanok akik a parti-, vagy búvármunkákban vettek részt.

A Búvármúzeumot a tó gyorsan befogadta, a ketrecbe kisebb-nagyobb halak, halrajok költöztek, s az apró kagylók, csigák, moszatok pedig mindenütt gyorsan megtelepedtek. Ezért évente egyszer-kétszer „nagytakarítást” kellett szervezni, melyben mindig közreműködtek az FTSK DELFIN Könnyűbúvár Szakosztály búvárai.

Sajnos a tavalyi évre az ketrec rácsai annyira korrodálódtak, hogy az már sérülés-, vagy elakadás veszélyével fenyegethette a odalátogató búvárokat. Ezért úgy döntöttünk a búvárbázissal egyetértésben, hogy egy nagy felújításra van szükség. Ez lényegében azt jelentette, hogy az elmúlt ősszel a delfines búvárokkal kiszedtük a kiállított búvárfelszereléseket, tartókat, majd idén a búvárbázis ketrece is partra került, ahol új rácsokat kapott a vázszerkezet. A víz alól kikerült kiállítási tárgyak közül sajnos sokat annyira megviselt az öt év folyamatos víz alatti tartózkodás, hogy szomorú szívvel, de a szemétbe kellett dobni.

Télen-kora tavasszal elkezdtük az aprócska vízi élőlényekkel beborított felszerelések tisztítását, javítgatását, ami igencsak aprólékos munka volt és sok időt igényelt. Ezzel párhuzamosan elkezdtük az új kiállítás tervezését. A ketrec felújítása és júniusi víz alá süllyesztése után a Búvármúzeum ötletének kitalálói – e cikk szerzői – úgy döntöttünk, hogy idén kettesben rendezzük be a víz alatti kiállítást, ami július 3-ára el is készült.

Az új kiállítás közel 110 darab régi búvárfelszerelést, fotót és magyarázó táblát tartalmaz. Akik régebbről ismerték a kiállítást találkozhatnak majd olyan felszerelésekkel, melyeket már korábban is láttak, de sok az újdonság is. Megváltozott a kiállítás szerkezete is, ezúttal törekedtünk, hogy az még „tematikusabb” legyen. A kiállított búvárfelszerelések sok harminc évnél öregebb, de vannak 40-50 éves „matuzsálemek” is. Ez utóbbiak közé tartozik a magyar FERUNION cég által az 1960-as évek közepétől forgalmazott búvárkés, az 1965-67 között kis sorozatban az FTSK DELFIN búvárai által gyártott hátreduktor és az ugyanebben az időszakban használt Long John-nak becézett extrahosszú, 10 literes, magyar sűrített levegős palack. Ugyancsak egyedülálló „őslény”,  a felújított HIDROFLEX – kissorozatban 1968-70 között Maróthy László és Hlatky Károly által előállított – víz alatti fényképezőgép tok.

S az előzőekben említetteken kívül mit láthat még a Búvármúzeumhoz merülő búvár? A ketrechez vezető kötélnél Géza’2 búvár (légzőkészülékkel felszerelt szovjet zártruha) a vendégeket fogadó. Van – többek között – egy „blokk” ami az ABC történetét, a ’70-es évek búvárfelszereléseit mutatja be, de nem hiányzik a víz alatti fotózás történetének képei és eszközei sem.

A Búvármúzeum második kiállításának elkészítését is sokan segítették, amit ezúton is megköszönünk. A ketrec felújításáért köszönet illeti Sturcz Antal búvároktatót, a búvárbázis felügyelőjét és búvár barátait a munka pontos szervezéséért és a kivitelezéséért. A kiállítást színesíti sok új felszerelés, melyeket Roith György, a Szenteltvíz Búvárbolt és különösen dr. Németh Szabolcs, a Neptun Dive Center vezetője ajándékozott. Az Euro-Hungária Alapítvány egyik segítője megtervezte és el is készítette a kiállítás képeit, Virág Endre – Alfila Kft. – régi búvárbarátunknak pedig biztosította a víz alatti molinókat.

Örömmel tájékoztatjuk tehát T. Látogatónkat, hogy elkészült az víz alatti új kiállítás, megújult Búvármúzeum. Reméljük, hogy a palatínus-tavi merülések során az elkövetkezendő időkben is sokan búvárnak fog élményt okozni ez az érdekesség, hiszen – legjobb tudomásunk szerint – a világon sehol nincs ilyen kiállítás a víz alatt.

Szép és biztonságos merüléseket kívánunk:

Kollár K. Attila     Kollár Krisztián


Kollár K. Attila, forrás: skindivinghistory, ocn.ne.jp