VOLT, NINCS: BÚVÁRBÁZIS A PALATÍNUS-TÓNÁL

2009. DECEMBER 25.

Még november végén egy programajánlónkban hívtuk fel T. Olvasóink figyelmét az Esztergomi Spartacus SE Búvárszakosztálya által, a Palatínus-tónál tervezett víz alatti karácsonyfa állításra, ajánlva az érdeklődőknek, mint egy szép és kellemes téli búvárprogramot.

Két héttel később újból írtunk erről a programról, de ezúttal arról tájékoztattunk – őszinte sajnálatunkra – , hogy a Szakosztály idén nem állít víz alatt karácsonyfát.

Mi történt az elmúlt, alig több, mint egy hónap alatt? Biztos, hogy vannak a T. Olvasóink között olyanok, akik számára többé-kevésbé ismert lesz a történet. Úgy gondoljuk azonban, hogy a Palatínus-tónál lévő búvárbázissal kapcsolatos események, az azokról történő tájékoztatás nagyon fontos feladatunk. Azért nagyon fontos, mert itt nem mindössze egy rendezvény elmaradásáról van szó. A Szakosztály azért nem állított – túlzás nélkül állíthatom – a hazai búvártársadalom előtt közismert és népszerű, az általuk hét éve üzemeltetett búvárbázison karácsonyfát, mert időközben megszűnt a búvárbázis.

Tekintsük át a történéseket…

Az idei – a korábbi évekhez hasonló – sikeres búvárszezon zárás után az esztergomi búvárok a hagyományos decemberi víz alatti karácsonyfa állítást szervezték, amikor váratlanul, 2009. november 20-n egy levelet kaptak az Önkormányzattól, Meggyes Tamás polgármestertől. A levél értelmében a búvárbázis üzemeltetésére a tárgyban kötött szerződés lejárt, a levél kézhez vételétől számított 30 napon belül az Egyesület az ingóságait szállítsa el és a használt területet rendezetten, az eredeti állapotában a fürdő igazgatójának adják át.

„A levél kézhezvételével egy időben, a polgármester megbízottja (a strand üzemeltetője) alternatív javaslattal élt, miszerint ha aláírunk vele egy megállapodást, akkor az elkövetkezőkben (2+2 év volt a tervezetbe írva), biztosítja a szakosztályi tagok számára a bázis ingyenes használatát. A megállapodást elolvasva és értelmezve az is kiderült, hogy a tervek szerint nem a szakosztály fogja üzemeltetni a bázist, hanem ő, illetve akivel majd ő szerződik, de azt nem árulta el, hogy konkrétan kire gondol.” (Forrás: divecenter.hu – fórum hozzászólás részlet.)

A búvárok a levélben foglaltakon, illetve a strandüzemeltető ajánlatán végtelenül meglepődtek, s azt elfogadhatatlannak tartották. Úgy gondolták, hogy amennyiben a strand mellett nem működhet a bázis, akkor jó helye lenne a Palatínus-tó szemben lévő oldalán, egy magántulajdonban lévő öbölben. Elvi megállapodás született az ottani tulajdonossal, s megkezdték a leendő búvárbázishoz szükséges infrastruktúra kiépítését (pl. a víz- és villanyvezeték árkainak kiásása) és a hat víz alatti terepniből négyet átúsztattak a közel 800 méter távolságban lévő öbölbe. Az új bázisépítés-kialakítás munkálatai közepette az öböl tulajdonosa jelentkezett és közölte, hogy a korábbi megállapodás ellenére visszalép, nem engedélyezi, hogy területén búvárbázis létesüljön. (A Szakosztályhoz eljutott információk szerint az Esztergomi Önkormányzattól szóltak az illetőnek, ne engedje oda a bázist.)

A divecenter.hu egy – napjainkig is igen aktív – fórumán élénk információ- és véleménycsere alakult ki a búvárbázis ügyében. Itt jelentkezett (névvel) a szakosztály egyik tagja, aki bejelentette, hogy ő vállalja, (vállalta el) – a közösség döntő többségének akaratával, véleményével és döntésével szemben – hogy a strand részéről, mint annak alkalmazottja, az elkövetkezendő évben üzemeltetni fogja a búvárbázist, pontosabban az önkormányzat által kialakítandó búvárbázist.

Szerkesztőségünk információi szerint a Szakosztály 32 tagjából a döntő többség – a legjobb tudomásunk szerint 27-30 fő – egyetértett abban, hogy Meggyes Tamás polgármester által küldött levélben foglaltaknak megfelelően „szállítsák el ingóságaikat és állítsák vissza az eredeti állapotot”. Ezért a Szakosztály tagjai a víz alatti eszközöket kiemelték és a parti létesítményekkel együtt elszállították, a lépcsőt, betonalapokat, stb. feltörték és a törmeléket elvitették. Az eredeti állapot visszaállítását bemutató fotók a korábban ott járt búvárok számára szívszorongató látványt nyújt… Jelenleg az egykori búvárbázis létesítményei közül mindössze a Búvármúzeum van a víz felszín alatt. Ez is csak egy technikai kérdés, amint az idő alkalmas lesz és lesz rá megfelelő búvárkapacitás a Búvármúzeum ketrece és a kiállítási tárgyak is kiemelésre kerülnek…

Azután eljött a karácsonyfa állítás korábban meghirdetett ideje. A Szakosztály nem, viszont a leendő üzemeltető szervezett víz alatti karácsonyfa állítást. Érdekesség, hogy erről az eseményről – az elmúlt évi fotók felhasználásával – riportot jelentetett meg a helyi lap, illetve világhálós oldala, mely a Szakosztályt jelölte meg szervezőként. (Ez azért érdekes, mert jól tudta az írás készítője, hogy ezt a téli merülést nem a Szakosztály szervezte.) Megjelentek más írások is, például a szeretgom.hu írásának címéül „Esztergom elüldözi a búvárokat is?”. S folytathatnánk a felsorolást…

Búvárbázis volt – most nincs…

S vajon lesz-e jövőre? Az Önkormányzat, s a leendő üzemeltető állítja, hogy lesz. Az viszont biztos, hogy az már az idei télen történt események miatt nem az lesz, ami korábban volt. Úgy gondoljuk, hogy egy csapat lelkes búvár sok-sok tervét, munkáját, s biztos, hogy álmait is tönkre tette az önkormányzat s átállt (hogy is hívják az ilyen embert, nem jön elő a jó kifejezés…) egykori tag döntése…

Jogosan teheti fel bárki a kérdést, ha a Szakosztály hét évig jól, és ami nagyon lényeges balesetmentesen működtette a búvárbázist, akkor miért kellett ez a döntés? Lehet, hogy valaki, valakik úgy látták, hogy ide sok búvár jár, tehát ez jó üzlet lehet, tehát „nyúljuk le”? Szomorú, hogy napjainkban mindössze egy gondolat vezérli a legtöbb embert – úgy tűnik jelen esetben az önkormányzati döntéshozókat is – a harácsolás elve, amit erőből véghez is visznek…

Szerkesztőségünk szerette a Palatínus-tavi búvárbázist, amely a folyamatos fejlesztéseivel évről-évre kiemelt segítséget, jó gyakorló-tanuló-kedvtelési célú merülési lehetőséget biztosított a hazai búvároknak, búvároktatóknak, búvárhallgatóknak.

Nézegetve Szabó Tamás búvároktató által a bontásról készített képeket – köszönjük, hogy rendelkezésünkre bocsátotta – nagyon szomorúak vagyunk…


SZERKESZTŐSÉG – KOLLÁR K. ATTILA