Panama, a búvárparadicsom...


A Panamai Köztársaság - ahol egy évig voltam egyetemista - Közép-Amerika legdélibb állama, keletről és nyugatról óceánok, tengerek határolják. Az ország mintegy 1.200 kilométernyi partszakasszal rendelkezik a karibi oldalon és közel 1.700 kilométer hosszú a csendes-óceáni partvonal. Így Panama egy "igazi" tengeri ország, történelme, gazdasága, lakóinak élete mindig is összefonódott a tengerrel. (A panama név azt jelenti, hogy "bőséges hal helye.) Az országot átszeli a Panama-csatorna, összeköttetést biztosítva az Atlanti- és a Csendes-óceán között.

Talán kevéssé ismert, hogy a Panama-csatorna építésének van egy fontos, magyar vonatkozású részlete is. Az előkészületekben Türr István, aki a neves itáliai szabadságharcos, Garibaldi tábornoka volt, tette meg az első lépéseket a csatorna megalkotására. Létrehozott egy koncessziót, nevezetesen a "Türr koncessziót", amely megszerezte a jogokat a kolumbiai államtól egy óceánközi csatorna megalkotására. A koncesszió nagy munkát végzett a terület felderítése, feltérképezése és a legideálisabb útvonal kiválasztása, az előmunkálatok terén. Később a "Nagy Francia", Ferdinánd de Lesseps is ezeket a terveket karolta fel és vezetőjévé vált a vállalkozásnak. Az ekkor már vízügyi-csatornázási vállalkozó Türr, a Panama-csatorna mellett, a Korinthoszi-csatorna építésének (1881-93) is elindítója, és a magyarországi Ferenc-csatornahálózat (1871-93) tervezője, így mondhatni a Panama-csatorna keresztapjává lett.

Panama csatorna

Panama hosszú tengerpartjai igen változatosak: a fehér homokos, pálmákkal szegélyezett partszakaszokat a szárazföldig érő korallszegélyek váltják, máshol meredek sziklák szakadnak a tengerbe. A tengerben zátonyok, kisebb-nagyobb szigetek, szigetcsoportok vonulata kísérik a keskeny, elnyúló panamai földnyelvet. A tengerpartok jellegének sokszínűsége a szárazföld, de különösen a víz alatti világ növény- és állatvilágának páratlan gazdagságát eredményezi. A Panamát környező vizekben több mint 250 halfaj, 50 féle korall él. Igazi különlegesség, hogy alig néhány órai autózással két világóceán vize érhető el. Az itteni merülőhelyek viszonylag kevéssé ismertek, pont ezért legtöbbször csak kis búvárcsoportokkal találkozik az utazó, ezáltal a bázisok, a merülések családias hangulatúak. A víz alatti világ élőlényeit is kevéssé zavarták még meg a búvárok, így sokkal inkább kíváncsian, mint félelemmel "szemlélik" különös látogatóikat. Az ország földrajzi elhelyezkedése miatt egyes búvárbázisok érdekes programot ajánlanak az érdeklődőknek: merülés egy nap - két óceánban...

Az ország karibi partszakaszának természeti szépségei ámulatba ejtik az odalátogató turistákat. A tenger alatti világot felkereső búvároknak egészen különleges élményben lehet részük az Észak- és Dél Cayos Zapatillos környéki merülések alkalmával. Ez a terület a Bocas del Toro provinciában, az ún. Bastimentos-szigeti Tengeri Nemzeti Parkban található. A védett területhez hasonló élményben lehet részük Punta Vieja, Punta Hospital, Donato, Crawl Cay, Popa-sziget, Tiger Cay, Wild Cane Cay és a Cayo Agua Este vízi világába látogatóknak is.

Ebben a térségben található a Colon-sziget is, mely szintén egy érdekes merülőhely. A körzetben számos búvárbázis várja a látogatókat. A programkínálat nagyon széles: az év minden hónapjában ajánlanak ismerkedő merüléseket légzőcsővel, vagy légzőkészülékkel, parti merüléseket, de igen népszerű a kis, gyors motorcsónakkal megközelíthető merülőhelyeken történő búvárkodás. A San Blas szigetcsoport (itt 357 kis sziget van) nagyon jó látótávolságú és korallokban nagyon gazdag merülőhelyein a fő búvárszezon április, május, november és december hónapokban van. Ilyenkor a víz hőmérséklete nagyon kellemes, a bázisok 2 mm-es neoprén használatát ajánlják!

Panama egyik legérdekesebb búvárterülete a Portobelo-öbölben a Mamey-sziget és az Grande-sziget. A helyek különlegességét az adja, hogy ezek a vizek tele vannak a XVI-XVII. századi kalóz világ emlékeivel, mivel a környék hajdan hatalmas, ádáz tengeri csaták színhelye volt. A legenda szerint ezen vizek hullámai őrzik a híres-hírhedt kalózkirály, Sir Francis Drake (1540-1596. A festmény Drake portréja) ólomkoporsóba zárt hamvait. Drake őfelsége "kalóza" volt, a "hét tenger ördöge", ő hajózta körül másodikként a Földet Magellán után, és ő volt az első, aki vissza is tért élve.

A körzet kedvelt merülőhelyei a Drake Island, Salmedina, Három nővér, Buffet Reef, Iron Castle, Lighthouse, Shark Reef, Coconut Reef, Isla Grande, Isla Mamey és számtalan névtelen zátony. E helyeken a trópusi tengerek - szinte - mindegyikével lehet találkozni, pont ezért a búvár fotósok számára ez egy igazi paradicsom. A gazdag élővilágon túl, a régi fahajók roncsainak maradványai igazi különlegességek, de a korallszirtek közti szép és gazdag élővilágú üregek is érdekes programok lehetnek.

Francis Drake és a Portobeloi-öböl erődítménye

A Csendes-óceán partvidékén olyan csodaszép tengeri régiók léteznek, mint a Coiba-sziget a "Coiba Nemzeti Park"-ban. Itt találhatók Közép-Amerika csendes-óceáni térségének legnagyobb korallzátonyai, amelyek egy hatalmas, sajátos világot alkotnak a víz alatti világban. A búvárok itt hatalmas halakkal, "vitorlás" marlinokkal, óriási barrakuda rajokkal, óriás teknősökkel, különleges kagylókkal találkozhatnak a korallokkal és esetenként óriásira megnőtt szivacsokkal benőtt szirteken.

Egy másik kiváló kirándulási, merülési lehetőségeket a Chiriquí provincia "Tengeri Öböl Nemzeti Park"-ja szolgálja. A már említett gazdag élővilágon kívül, itt bálnák és delfinek csoportjaival találkozhatnak a szerencsések. E két hely búvár főszezonja decembertől márciusig tart.

A Contadora- és a Taboga-szigetek a Perlas-öbölben, Panama fővárosához a legközelebb eső merülőhelyei. Ezeken a szigeteken is minden lehetőséget megtalálnak a szabadtüdős-, kezdő- vagy gyakorlott búvárok.

A Refugio de Vida Silvestre-ben az Iguana-szigethez közel a felszín közelében szinte érintetlen korallzátonyok vannak, nagyszerű lehetőséget adva az alapos és nyugodt felfedező, megfigyelő túrákra.

Gatún-tó

A Panama-csatornához közeli vizek, kifejezetten a Gatún-tó és az Alajuela-tó szintén a világ legegyedibb búvárterepei. Itt a búvárkodás teljesen különleges és egyedülálló tapasztalatokat nyújt. Sajátos látványossága, hogy felfedezhetők a mélységben az első óceánközi vasútvonal, valamint a régi mederkotrógépek és egyéb gépek maradványai, melyeket egykoron a Csatorna építése során használtak, majd feladatukat teljesítve, elárasztották azokat a Csatorna vízével.


BÚVÁRINFÓ, 2007. NOVEMBER-DECEMBER


HORVÁTH MARCELL - jogászhallgató - PPKE